PanoRenderVariant2

 IMGP7616  IMGP7618
 IMGP7624  IMGP7628v3

Op maandag 19 november2018 hebben een aantal leden die nog geen of in een ver verleden ervaring hadden met reanimeren in de bestuurskamer een cursus reanimatie gevolgd.

De motivatie om deze cursus te willen volgen komt o.a. voort uit , laten we wel zijn: de gemiddelde leeftijd van het gros van de leden bevindt zich op een ietwat belegen niveau -;), waardoor de kans op een plotseling incident groter is in vergelijking met bijvoorbeeld onze voetbalburen.

De opkomst was uiteindelijk elf leden en een partner van één van hen.

Een officiële cursus, volgens de richtlijnen van de Nederlandse Reanimatieraad waar ook een certificaat aan verbonden is, mag slechts met een maximum van 6 personen gegeven worden.

We hebben deze cursus toch volgens de richtlijnen zo goed en kwaad als dat ging met een dubbel aantal cursisten mogelijk is gevolgd.

Iedereen heeft kunnen kennis maken met de eerste belangrijke handelingen bij het aantreffen van een persoon die onwel wordt en een ademstilstand blijkt te hebben.

De motivatie van de aanwezigen was duidelijk aanwezig. We kunnen derhalve terugzien op een geslaagde avond en, indien na een onbepaalde tijd gewenst,   herhaalbaar.

Iets kunnen doen na het bellen van 112 is van cruciaal belang in de keten van overleving. De eerste 6 minuten kunnen bepalend zijn. En die minuten hebben hulpverleners minimaal nodig om te arriveren , in navolging van de reeds opgestarte handelingen (borstcompressies, beademen en het aansluiten van de AED) .

Indien beademen of het niet kunnen aansluiten van een AED problemen oplevert, is het van belang in ieder geval wel de borstcompressies uit te voeren. Iets doen is beter dan niets doen.

Bestuurlijk is al eens een aanschaf van een AED overwogen. Echter het budget laat dat niet toe in combinatie met de afweging dat bij de voetbalvereniging (denk ook aan de politiepost , maar die zijn er niet altijd) een AED aanwezig is. Deze is te vinden in wedstrijdcommissieruimte op de begane grond, eerste ruimte links bij het binnenkomen.

Er is overleg geweest met het bestuur en materiaalman van de vv Maasdam (nu genoemd omdat hij bijna altijd aanwezig is)

Zij weten dat wij in geval van nood bij hun kunnen aankloppen voor het gebruik van de AED.

Voor een ieder geldt: op Youtube kun je filmpjes downloaden die de handelingen van een reanimatie keurig weergeven.

Verder zijn er documenten (richtlijnen) en instructiefilmpjes te downloaden op de site van de Nederlandse Reanimatieraad.

In de hoop dat dergelijke situaties zich nooit zullen voordoen, wens ik jullie vooral gezondheid en daarna veel biljartplezier toe.

 

Peter Donker

Agenda

Hoe vindt U ons

Geef uw adres en wij plannen de route


Sponsoren Posthoorn